Outi Oravainen
DesignCompany

Voittokonseptin ydin – Suomalainen Menestysresepti

Osallistuin S-Ryhmän ja Foodwestin TV-formaatin kuvauksiin Mattila Brosin tuotteiden suunnittelijana. Mehän voitimme koko kisan – onnea Tero ja Essi Sivula!

Sain kesällä 2022 soiton Mattila Brosin Terolta. Minua oli kuulemma suositeltu heidän uusien tuotepakkaustensa visualisen ilmeen suunnitteluun. Eikä siinä vielä kaikki, vaan kyseessä olisi S-ryhmän Suomalainen Menestysresepti -ohjelmaan haku.

Olin joskus jo vuosia aiemmin ottanut S-ryhmään yhteyttä ja esittänyt toiveen, että Menestysreseptissä tuotaisi vielä paremmin esille myyntipakkausten merkitys tuotteen menestykselle kaupan hyllyssä. Ensimmäisinä tuotantokausina pakkauksille ei muistaakseni ollut omaa jaksoa.

Eipä minulle näin ollen jäänyt muitakaan hyviä vaihtoehtoja, kuin vastata Terolle kyllä. Rehellisyyden nimissä tosi-tv-formaattiin osallistuminen hirvitti kyllä aika paljon. Itse toimeksianto sen sijaan oli kiehtova ja mieluisa.

Ensimmäinen suunnittelupalaverimme pidettiin kesäisessä kahvilassa Helsingissä, kun pakkaussuunnittelun hinta oli sovittu ja nimet kirjoitettu alle kuvauslupaan. Empimisestäni huolimatta päiväkirjakamera kävi jo ensitapaamisellamme.

Mattilalla itse tuotteen konsepti oli alusta saakka selvä ja kirkas. Hitaasti matalalla lämmöllä kypsytettyä herkullista paikallista ruokaa savutwistillä. Minun tehtäväkseni jäi viestiä pakkausten designilla konseptin ydin mahdollisimman selkeästi ja iskevästi.

Näiden valmisruokien alkuperä ulottuu Mattilan 1950-luvun Kanadaan, jonne Mattilan toinen perustajaveljeksistä lähti töihin. Sieltä sai alkunsa smokehouse perinne, joka on kantanut näihin päiviin saakka. Yksi pientä päänvaivaa aiheuttanut asia oli tuotteiden nimeäminen. Mielestäni Suomessa tuotteiden nimet olisi hyvä olla suomeksi selvyyden vuoksi. Näissä tuotteissa on kuitenkin niin vahva amerikkalainen perinne, että päätimme käyttää reseptien alkuperäisiä nimiä.

Näiden pakkausten graafinen suunnittelu nojaa vanhasti upeisiin tuotekuviin. Halusimme niihin rouheutta ja runsautta maukkaalla tavalla. Kuvat onnistuivat mielestäni hurjan hyvin. Yksinkertainen pakkausilme muodostuu valokuvissa käytetyistä herkullisista elementeistä ja sävyistä yhdistettynä rouheisiin sanoihin ja fontteihin. Pakkausten takaosissa on hyödynnetty tuotekuvista tuttua leivinpaperia ja siten saatu yhteneväinen ilme ympäri koko kartonkisleeven.

Pakkauksista haluttiin mahdollisimman ekologiset. Rasioihin valikoitui 75 % kierrätetystä muovista valmistettu rasia. Rasioiden väri saattaa vaihdella erästä toiseen, riippuen siitä, minkä väristä muovia kierrätykseen on milloinkin sattunut tulemaan. Holkki on nuutattua kartonkia ja kierrätetään kartonkijakeeseen.