Outi Oravainen
DesignCompany

Kustannus­tehokkuus pakkaus­suunnittelussa

Ostamalla ammattitaitoa ja kokemusta on mahdollista säästää rahaa. Pakkausten suunnittelun tulisi aina perustua teorian ymmärrykseen. Siihen, mitä todella voidaan teknisesti toteuttaa ja miltä lopullinen suunnitelma näyttää myyntiympäristössä, ei tietokoneen ruudulla.

Mitä enemmän kokemusta erilaisista pakkaussuunnittelun projekteista on, sitä varmemmin seuraava projekti toteutuu älykkäästi ja kustannustehokkaasti. Enemmän kokemusta tarkoittaa myös enemmän teknistä osaamista, joka on avainasemassa pakkauksen suunnittelun alkuvaiheista lähtien. Liian paljon on niitä pakkaussuunnitelmia, joita ei lopulta voida toteuttaa teknisten rajoitteiden vuoksi. Rahasi menevät hukkaan sellaisia yksityiskohtia hioessa, joita ei lopulta saada tuotannossa käytäntöön.

Minä luon pakkauskonseptit aina alusta lähtien siten, ettei yllätyksiä tule projektin loppupäässä kustannusten nousun tai teknisten rajoitteiden muodossa. Osaan toteuttaa mille tahansa painomenetelmälle ja pakkausformaatille sopivat paino-originaalit itse. Sen takia en koskaan edes ala suunnitella sellaista pakkausta, jota ei voi toteuttaa.

Mietin aina suunnitteluprosessin aikana kustannuksia. Usein on mahdollista toteuttaa asioita vähemmällä värimäärällä ja pienemmillä painolaattakustannuksilla. Säästöjä voi kerryttää myös vaikkapa suunnittelemalla pakkaukset siten, että painossa tulee vähemmän vaihtoja tai voidaan säästää painoarkkien kokonaismäärässä. Välillä erikoisefektejä hyödyntämällä voi sada huomattavia säästöjä. Keinoja on monia, kunhan niistä vain on tietoinen ja osaa soveltaa teoriaa.

Tiesithän, että tarkastan aina suunnittelemieni pakkausten painon vedokset. Painotöiden valvonta painokoneella kuuluu myös palvelukonseptiini.

Olen hyvä organisoimaan ja pitämään asiat järjestyksessä. Olenkin vetänyt myös suurempia asiantuntijoiden yhteistyönä toteuttamia pakkauskehitysprojekteja ilman varsinaista omaa suunnitteluosuutta.

Erikoisefekteillä pakkauksiin saa näyttävyyttä ja erottautumiskykyä. Kuvassa on fuksianpunaista foilia, jota käytin suklaarasian koristeluissa.
Scroll to Top