Outi Oravainen
DesignCompany

Onko sinulla intohimoa?

Eräs nuori yleisöstä kysyi minulta taannoin paneelikeskustelun päätteeksi, kannattaako hänen edes harkita yrittäjyyttä, kun ajan hallinta on hänelle haastavaa?

Minulle tuli tänä keväänä 10 vuotta yhtäjaksoista pakkaussuunnittelun yrittäjyyttä täyteen. Jokaisella yksilöllä on omat heikkoutensa. Minulla sellainen on esimerkiksi introverttiys ja sitä kautta alun perin täydellinen pelko siitä, etten saa myytyä ikinä yhtään mitään.

Yrittäjyydessä mielestäni oleellisinta on kuitenkin intohimo tekemiseen. Seuraavaksi tärkein menestyksen tekijä on liikeidean uniikkius tai joku muu ylivoimainen kilpailuetu.

Minulla ylivoimaa on teknisessä osaamisessa luovuuden rinnalla. Toisaalta olen onnistunut pitämään vakituiset kumppanuudet vuodesta toiseen. Olen siis luotettava ja mukava työkaveri. Yrittäjyyden kannalta tärkeää on jo se, että tunnistan vahvuuteni ja uskallan seistä niiden takana. Jos yrittäjä ei itse usko itseensä, muidenkaan on vaikea uskoa.

Myyjäksikin olen vuosien saatossa oppinut. Vastaukseni tälle nuorelle kysyjälle olikin, että kaiken voi oppia, mihin itsellä on motivaatiota, myös sen ajan hallinnan. Eikä kaikilla osa-alueilla tarvitse olla loistava. Aika moni minunkin lähipiirini yrittäjistä ovat itse asiassa aika surkeita projektinjohtajia, mutta silti loistavia yrittäjiä. Lisäksi monia asioita voi ja kannattaa ostaa, joissa ei itse ole hyvä.

Rahan takia yrittäjäksi ei kannata ryhtyä, siitä tulee aika varma floppi. Intohimolla yrittäjänä pärjää kuka vain, joka on valmis menemään epämukavuusalueilleen. Tässä on hyvä muistaa se, että ani harva ryhtyy yrittäjäksi siksi, että pääsisi toistuvasti epämukavuusalueelleen. Epämukaviinkin tilanteisin tulee mentyä, koska päämäärä on riittävän motivoiva.

Haluan myös sanoa tämän nyt suoraan. Liian moni jättää tekemättä asioita (alitajuisen?) epäonnistumisen pelon takia. Minä olen tähän ikääni epäonnistunut riittävän monta kertaa, ettei se enää pelota suhteettoman paljon. Epäonnistumisiin pätee ihan samat säännöt, kuin mihin tahansa epämukavaan. Kun huomaa, ettei maailma loppunutkaan siihen, asioista voi löytää hyviäkin puolia ja oppia. Vain epäonnistumalla voi onnistua.

Toivottavasti mahdollisimman moni nuori uskoisi sanoihini. Me tarvitsemme yrittäjiä!

Outi Oravainen, 10 vuotta yrittäjänä
Yrittäjyyden parhaita puolia on vapaus toteuttaa omia visioita
Scroll to Top