Outi Oravainen
DesignCompany

Korkkien pitää jatkossa pysyä kiinni pakkauksessa

EU on asettanut SUP (single use plastic) direktiiviin uusia määräyksiä, joita aletaan noudattaa siirtymäajalla, vuoteen 2024 mennessä. Yksi näistä koskee pullojen ja muiden pakkausten sulkimia. Kaikissa alle kolmen litran pakkauskissa korkkien pitää jäädä tavalla tai toisella kiinni itse pakkauksen runkoon. Direktiivi koskee tuotteita, jotka on tarkoitus nauttia tai käyttää sellaisenaan pakkauksesta. Näitä ovat esimerkiksi virvoitusjuomat…

Korkkien on siis tarkoitus jäädä kiinni sellaisten tuotteiden pakkauksiin, jotka käytetään kerralla ja mahdollisesti ulkona liikkuessa. Ruokakerma voisi olla esimerkki tuotteesta, jossa ei ole pakko siirtyä käyttämään kiinni jäävää korkkia, koska kermaa ei juoda suoraan pullon suusta, vaan se jatkokäytetään jollain tavalla.

Tavoitteena tällä säädöksellä on vähentää merten ja luonnon roskaantumista. Korkit päätyvät todennäköisemmin kierrätykseen, tai edes roskakoriin, kun ne pysyvät kiinni itse pakkauksessa.

Suomessa muovipullot päätyvät kierrätykseen erinomaisesti, koska meillä on käytössä toimiva panttisysteemi. Joskus palautukseenkin päätyy silti pulloja ilman korkkejaan. Etelä-Euroopassa merten roskaantuminen on paljon suurempi ongelma. Suomi ei kuitenkaan hakemuksesta huolimatta saanut oikeutta jäädä tämän uuden direktiivin toimeenpanon ulkopuolelle.

Virvoitusjuomissa kierrekorkit tulevat olemaan jatkossa kiinni jollain pidikkeellä. Osa korkeista jää kiinni pullon suulle, vaikka ovat kierteellä varustettuja. Tällöin korkki taitetaan taakse pakkauksesta kaatamista varten. On myös olemassa painettavia korkkeja, joissa ei ole kierteitä.

Scroll to Top