Outi Oravainen
DesignCompany

Korkit tölkeissä? Inklusiivinen, eli esteetön pakkaus

Minulta kysytään usein, miksi maitopurkissa pitää olla turhat, luontoa kuormittavat korkit.
Keskuudessamme on paljon ihmisiä, joiden käsivoimat ei syystä tai toisesta riitä avaamaan taiteltavia tölkkejä. Korkkien avaamiseen taas löytyy apuvälineitä. Joillekin korkit ovat siis elintärkeitä.

Osa ihmisitä valitsee korkillisen tölkin, jotta he voivat kuljettaa pakkausta vaikkapa kodin ja mökin välillä. Toiset haluavat säilyttää tölkkiä jääkaapissa lappeellaan. Ravistamista vaativille tuotteille, kuten kaurajuoma, korkki on todella tarpeellinen, jotta avatun tuotteen voi ravistaa joka käyttökerralla.

Lääkepakkauksissa käytetään brailleja, eli näkövammaisille tarkoitettua pistekirjoitusta. Braillejen toivoisi yleistyvän yhä enemmän myös muissa pakkauksissa. Jonkun verran näitä näkee elintarvikepakkauksissa ja kosmetiikan pakkaamisessa.

Muovipillit kiellettiin EU:n alueella. Miksi korvaavia pillejä tarvitsee edes kehitellä, juomanhan voi vaivatta juoda myös suoraan lasista ilman luontoa kuormittavia pillejä. Näinhän se on. Paitsi tiettyjä rajoitteita omaavat tai vaikkapa vanhukset, joiden kädet tärisevät liikaa juodakseen lasin reunalta.

Kaikille tasavertaisesti saatavilla olevat pakkaukset ovat nyt edelläkävijöiden suunnittelupöydällä. Kannattaa olla kärkikahinoissa mukana.