Outi Oravainen
DesignCompany

Korkit tölkeissä? Inklusiivinen eli esteetön pakkaus

Minulta kysytään usein, miksi maitopurkissa pitää olla turhat, luontoa kuormittavat korkit. Keskuudessamme on paljon ihmisiä, joiden käsivoimat eivät syystä tai toisesta riitä avaamaan taiteltavia tölkkejä. Korkkien avaamiseen taas löytyy apuvälineitä. Joillekin korkit ovat siis elintärkeitä.

Osa ihmisitä valitsee korkillisen tölkin, jotta he voivat kuljettaa pakkausta vaikkapa kodin ja mökin välillä. Toiset taas säilyttävät tölkkiä jääkaapissa lappeellaan. Ravistamista vaativille tuotteille, kuten kaurajuomalle, korkki on todella tarpeellinen, jotta avatun tuotteen voi turvallisesti ravistaa jokaisella käyttökerralla.

Lääkepakkauksissa käytetään brailleja, eli näkövammaisille tarkoitettua pistekirjoitusta. Braillejen toivoisin yleistyvän yhä enemmän myös muissa pakkauksissa. Jonkun verran niitä näkee elintarvikepakkauksissa ja kosmetiikan pakkaamisessa, mutta suurin osa pakkauksista on edelleen näkövammaisille hankalia tulkita.

Muovipillit kiellettiin EU:n alueella. Miksi korvaavia pillejä tarvitsee edes kehitellä, juomanhan voi vaivatta juoda myös suoraan lasista ilman luontoa kuormittavia pillejä. Näinhän se on, suurimmalle osalle ihmisistä. Tiettyjä rajoitteita omaavat tai vaikkapa vanhukset, joiden kädet tärisevät liikaa, tarvitsevat kuitenkin pillejä juomiseen.

Kaikille saatavilla olevat pakkausratkaisut ovat nyt edelläkävijöiden suunnittelupöydillä. Kannattaa olla kärkikahinoissa mukana!

Scroll to Top