Outi Oravainen
DesignCompany

Älykkäät 2D-koodit pakkauksiin EAN-koodien rinnalle

Ensimmäiset suomalaiset toimijat ovat kertoneet tuovansa uusia kaksiulotteisia älykkäitä viivakoodeja pakkauksiinsa jo vuoden 2024 aikana.

Tavanomaisten viivakoodien rinnalle alkaa pian ilmestyä niin sanottuja 2D-viivakoodela. Ne näyttävät vähän QR-koodeilta, mutta kassajärjestelmät pystyvät lukemaan niitä, kuten enareitakin. Niiden takaa löytyy siis tuotteen hinta.

Mutta eipä siinä todellakaan kaikki, vaan näiden uusien koodien taakse voidaan koodata paljon enemmän tietoa, kuin mitä nykyisin pystytään. Koodia voidaan rikastaa vaikkapa tuotetiedoilla, eränumerolla, pakkauspäivällä, -ajalla ja -paikalla. Mikä parasta, koodin taakse saadaan kuluttajaa kiinnostavaa tietoa.

Vain taivas on rajana, mitä brändit keksivät koodin taakse loihtia. Tässä on mahdollisuus jakaa oikeaa tietoa. Kertoa tuotteen pakkauksen raaka-aineista ja kierrätettävyydestä, tai vaikka tuotteen hiilijalanjäljestä. Olisiko uusimmat reseptit tai kosmetiikan tuotekehittäjän tarina kuluttajalle kiinnostavaa sisältöä? Haluaisikohan kukuttaja päästä näkemään kevätkylvöä, josta tuotteen raaka-aine on saanut alkunsa?

Tai miten olisi pelillinen sovellut koodin taakse, joka saisi kuluttajan skannaamaan koodin useammankin kerran palatakseen kiinnostavan sisällön pariin.

Koodi tuo myös teollisuudelle uusia mahdollisuuksia optimoida tilaus- ja toimitusketjuja. Paikantaa mahdolliset virheelliset tuotteet tai seurata tuotteiden matkaa ja menekkiä. Tällä päästään vaikuttamaan esimerkiksi ruokahävikin minimoimisen. Koodin avulla tuotteen hintaa voidaan kaupassa muokata sen mukaan, miten lähellä viimeinen myyntipäivä on.

Kuluttaja voi skannata koodin suoraan kännykkänsä kameralla. Kassapääte tarvitsee koodin lukeakseen tietynlaisen lukijan.

Aasiassa koodien käyttö on pisimmällä. Euroopassa ja Jenkeissä koodia kokeillaan parhaillaan. Suomessa ylimenokausi on suunniteltu vuoteen 2027, mutta ensimmäiset integraatiot ovat tosiaan tulossa kauppoihin jo vuonna 2023. Kannattaa siis suunnata katse koodeihin.

Scroll to Top