Outi Oravainen
DesignCompany

Muovi on mainettaan parempi pakkausmateriaali

Muovia pidetään usein ympäristön vihollisena, mutta pakkaussuunnittelijan näkökulmasta totuus ei ole näin yksinkertainen. Ruokahävikin vähentäminen on ekologisesti tärkein pakkaussuunnittelun tavoite, ja siihen muovi on monessa tapauksessa hyvä ratkaisu.

Kun puhutaan pakkausmateriaalien ympäristövaikutuksista, muovia pidetään usein pahiksena. Totuus on kuitenkin monimutkaisempi. Pakkaussuunnittelussa tärkein ekologinen tavoite on ruokahävikin minimointi.

Ruokahävikin näkökulmasta paras pakkaus on sellainen, jossa ruoka säilyy hyvänä mahdollisimman pitkään. Usein juuri muovi täyttää tämän tehtävän. Se on monipuolinen materiaali, josta voidaan valmistaa sekä ilmatiiviitä että hengittäviä pakkauksia.

Kuluttaja näkee usein vain oman roskiksensa sisällön, eikä tule ajatelleeksi, että suurimmat ympäristöhyödyt syntyvät, kun hävikkiä vähennetään kaupoissa ja teollisuudessa. Siellä tuotteen säilyvyydellä ja pakkauksen kestävyydellä on erityisen iso merkitys.

Muovin suurin ongelma on sen valmistuksessa käytettävä öljy. Se on fossiilinen, eli uusiutumaton luonnonvara.

Osa pakkausratkaisuista, kuten paperipinnoitetut muovit, näyttävät ekologisilta mutta ovat kierrätyksen kannalta haasteellisia. Tällaisissa asioissa pakkaussuunnittelijan osaaminen on ratkaisevassa roolissa. Oikea materiaalivalinta voi tehdä pakkauksesta sekä toimivan että kierrätyskelpoisen.

Muovin lajittelu on aidosti vaikuttava teko. Suomessa kierrätysaste on vielä alle 40 prosenttia, vaikka EU:n tavoite on 50 % vuoden loppuun 2025 mennessä. Vuonna 2030 tietyissä elintarvikepakkauksissa pitäisi lisäksi olla 10 % kuluttajilta kerättyä muovia. Nykymenolla kierrätysmateriaalia ei tule olemaan riittävästi tarjolla.

Muovi ei ole ongelmaton, mutta se on välillä ekologisesti perustelluin vaihtoehto silloin, kun lasketaan kokonaisympäristövaikutuksia. Pakkauksen tärkein tehtävä on aina ruoan suojaaminen.

Pakkaussuunnittelijan näkökulmasta muovi ei ole vihollinen, vaan väline, jonka vastuullinen käyttö vaatii ammattitaitoista suunnittelua ja harkittuja materiaalivalintoja.

Maku-lehti / Johanna Rämö kirjoitti haastatteluni pohjalta tästä aiheesta artikkelin elokuussa 2025.

Scroll to Top